رتبهبندی شركتهای انفورماتیک که نام کامل آن «آییننامه رتبهبندی و احراز صلاحیت شركتهای انفورماتیکی» است، آییننامهای است که شورایعالی انفورماتیک کشور (زیرمجموعه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی سابق) بر اساس آن امتیازی بین ۱ تا ۷ به شركتهای کامپیوتری اختصاص میدهد. شركتهای کامپیوتری اعم از سختافزاری، نرمافزاری، شبکهای و... برای عقد قرارداد با شركتها و سازمانهای دولتی ملزم به دریافت رتبه خود از این شورا هستند. بر همین اساس نیز مراکز دولتی اجازه ندارند با شركتهایی که فاقد رتبهبندی شورایعالی انفورماتیک هستند، قرارداد داشته باشند. رتبه يك به منزله بالاترین و رتبه ۷ به معنی پایینتر رتبه است. رتبه یک شرکت مشخص میکند که آن شرکت نرم افزاری در طول یک سال مجموعا تا چه مبلغی میتواند قرارداد ببندد.
رضایت مشتری یکی از موارد حائز اهمیت در رتبهبندی و احرازصلاحیت شرکتهای انفورماتیکی است . دبیرخانه شورا باید شیوههای تبدیل رضایت مشتری به ملاکهای کمی را تعیین کند.
تعیین شیوه تبدیل رضایتمندی مشتری به معیارهای کمی ازاولویتهای فعلی شورا است زیرا به محض اینکه شرکتی رتبه یک را میگیرد نسبت به رضایتمندی مشتری بیتوجه میشود دستورالعمل جدید رتبهبندی و احراز صلاحیت شرکتهای انفورماتیکی در سال 83 به تصویب رسیده است.
براساس دستورالعمل مصوب شرکتهایی بهعنوان شرکتهای انفورماتیکی احراز صلاحیت و رتبهبندی میشوند که در اساسنامه آنها مستقیما" به فعالیتهای انفورماتیکی اشاره شده باشد، و نیز با مدیر عامل تمام وقت با مدرک تحصیلی حداقل لیسانس در رشتههای مرتبط اداره شود و نیز حداقل دو نفر کارشناس تمام وقت داشته باشند.
در اجرای آییننامه ،نیروی انسانی، درآمد و رضایت مشتریان سه فاکتور مهم ارزش گذاری شرکتها هستند و سهم عامل نیروی انسانی 80 درصد و عامل درآمد 20 درصد از امتیاز کل شرکت است.
به شرکتهای تازه تاسیس که هنوز یک سال مالی از زمان تاسیس و یا فعالیت آنها سپری نشده باشد و نتوانند اظهارنامه مالیاتی ارائه کنند ، برگه اخذ صلاحیت موقت با دوره اعتباریک ساله داده خواهد شد.
از دیگر مشخصات این آییننامه آن است که رتبهبندی شامل 7 رتبه میشود؛ رتبه هفت مربوط به شرکتهایی است که تاکنون اظهارنامه مالیاتی نداشتند و به اصطلاح نوپا هستند و رتبههای 6 تا 1 مربوط به شرکتهایی است که سابقه کار دارند.
رتبه انفورماتیک شامل 13 رشته ذیل است : رشته ارایه و پشتیبانی سختافزاری Mainframe، تولید و ارایه رایانههای غیر Mainframe، تولید و ارایه قطعات و ملزومات، تولید و پشتیبانی نرمافزارهای سفارشی مشتری، تولید و ارایه دستگاههای جانبی، ارایه و پشتیبانی بستههای نرمافزاری تولید داخل، ارایه و پشتیبانی نرمافزارهای خارجی، خدمات شبکههای اطلاع رسانی Providers، شبکه دادهها (ارایه، اجرا و پشتیبانی)، مشاوره و نظارت بر اجرای طرحهای انفورماتیکی، خدمات پشتیبانی، آموزش و پژوهش و سیستمهای ویژه.
هدف از تهیه این آیین نامه تخصصیتر کردن فعالیت شرکتهای انفورماتیکی است و لازم است کارفرما که شرکتهای دولتی هستند، در زمان ارجاع کار به رشته خاصی که شورا در آن زمینه رتبه داده است، توجه داشته باشند.
شرکت های انفورماتیکی عنوان شرکتهایی است که فعالیت آنها صرفا در زمینه انفورماتیک باشد و در اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری به ثبت رسیده باشند . این شرکت ها برای بستن قراردادهای دولتی و کسب صلاحیت نیاز به گواهی رتبه بندی دارند که از طریق شورای عالی انفورماتیک کشور (معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور) صادر می گردد. در ارزیابی رتبه بندی شرکت های انفورماتیک معیارهای نیروی انسانی، درآمد و پارامتر رضایت مشتری (به عنوان ضریب کاهنده امتیاز) تاثیرگذارهستند. رتبه بندی یا گرید شرکت های انفورماتیک به صورت 1 تا 7 بوده که در آن رتبه 7 پایین ترین و رتبه 1 بالاترین درجه را دارد. شرکت های تازه تاسیس و یا شرکت هایی که فاقد اظهارنامه مالیاتی باشند در صورتی که واجد شرایط لازم باشند می توانند در حداکثر دو رشته رتبه 7 را اخذ نمایند. گواهی رتبه بندی شرکت های انفورماتیک به مدت یک سال معتبر است و پس از آن با ارائه اظهارنامه مالیاتی جدید، شرکت ها می توانند امتیاز بیشتری کسب کرده و رتبه بالاتری اخذ نمایند.
برای اخذ رتبه انفورماتیک مدارک تحصیلی مدیر عامل و کارشناسان لازم است مدیرعامل می بایست در یکی از رشته های علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر (سخت افزار و نرم افزار و کلیه گرایش ها)، مهندسی فناوری اطلاعات، مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی عمران، مهندسی شیمی، مهندسی صنایع، ریاضی، فیزیک و آمار دارای حداقل مدرک کارشناسی معتبر باشد و به طور تمام وقت در شرکت حضور داشته باشد. تمام وقت بودن کارمندان براساس فهرست بیمه شرکت است. در صورتی که مدیر عامل مدرک دیپلم یا فوق دیپلم داشته باشد با ارائه سابقه کار تخصصی در زمینه انفورماتیک و عضویت در هیئت مدیره یا مدیرعاملی شرکت های دارای گواهی رتبه بندی انفورماتیک (دیپلم: 10 سال-فوق دیپلم کامپیوتر: 4 سال-فوق دیپلم در رشته های مرتبط: 6 سال-فوق دیپلم در سایر رشته ها: 8 سال سابقه کار ) می تواند نسبت به اخذ رتبه اقدام نماید. همچنین شرکت مذکور می بایست حداقل دارای دو کارشناس تمام وقت (با ارائه سه فهرست بیمه متوالی) با حداقل مدرک کارشناسی در رشته های نامبرده باشد.
در رابطه با فاکتور نیروی انسانی میزان حقوق دریافتی و دستمزد اظهار شده در جداول مربوط به حقوق و دستمزد اظهارنامه مالیاتی مورد ارزیابی قرار می گیرد. در صورتی که شرکت دارای اظهارنامه مالیاتی نباشد، میزان حقوق و دستمزد مندرج در لیست بیمه مورد بررسی قرار می گیرد.
این پارامتر در محاسبه امتیاز کل سهم 70 درصدی دارد.
در برآورد این عامل دررتبه بندی، میزان درآمد مشمول مالیات کلیه معافیت های مالیاتی مندرج در اظهارنامه مالیاتی و برگ مالیات قطعی شرکت ها معیاراصلی است که در واقع میانگین دو سال آخر مالی فعالیت شرکت مد نظر قرار گرفته می شود.
این پارامتر در محاسبه امتیاز کل 30 درصد سهم دارد.
هر حکمی علیه شرکت که از سوی دادگاه های صالحه در قوه قضاییه و نظام صنفی رایانه ای (شورای انتظامی استان و شورای انتظامی کل) صادر شده باشد، دراولین سال اقدام به رتبه بندی، موثر واقع می شود و تاثیر آن به مدت 4 سال پس از صدور حکم باقی خواهد ماند.